Bij AB Bouw aannemersbedrijf BV is kwaliteit prioriteit

Op weg naar het indrukwekkende, zelfgebouwde pand van AB Bouw stuitte de verslaggever al op één van de nieuwe rode bedrijfsbusjes die geparkeerd stond voor een oude, rietgekapte boerderij aan het Hollandscheveld Opgaande in Hollandscheveld. Later vertelt André Bouwmeester, directeur van AB Bouw BV, dat dit het oudste huis is van Hoogeveen en dat zij de woning deels in de oorspronkelijke staat hebben teruggebracht. “Schots en scheef, precies zoals het was”, zegt hij lachend. Naast renovatie is AB Bouw BV de meesterbouwer voor woning- en bedrijfsnieuwbouw en verbouwingen.

André Bouwmeester richtte zijn aannemersbedrijf in 1995 op. “Na de MTS heb ik eerst een aannemerscursus gedaan, overigens zonder de intentie om voor mezelf te beginnen”, vertelt hij. “Ik was daarna werkzaam bij een grote aannemer in Hoogeveen en werkte tussentijds op kantoor bij andere aannemersbedrijven. In 1991 begon ik bij een klein bouwbedrijf en na twee maanden werd ik gevraagd om daar bedrijfsleider te worden. Ik had de benodigde papieren en bleef er tot eind 1995 werken.” Intussen had hij overal wat opgestoken en vooral gezien hoe het níet moest. “Toen ik voor mezelf begon, gebruikte ik voor aftimmeren of buitenbetimmering bijvoorbeeld meteen een compressor en schiethamers. Bij veel bedrijven zag ik nog de traditionele manier, maar dat duurt langer, heeft een grotere kans op beschadigingen én geeft veel meer nawerk. Voor het zware tilwerk wordt er nu een hijskraan besteld, je moet zuinig op je personeel zijn. Zo hebben wij nu ook een aanhanger met een grote kraan. Zo werkt het.”

Mensenwerk

In 1999 groeide het aantal medewerkers van 1 naar 6 en momenteel werken er ongeveer 14 man bij AB Bouw. Een normale ontwikkeling, zegt Bouwmeester zelf. “Geen explosieve groei. Als echte noorderling vind ik dat belangrijk: het hoeft niet allemaal uitbundig of gek. Ik merk dat klanten dat ook plezierig vinden. Ik zit vijftwintig jaar in het vak, heb veel kennis en weet wat ik waar kan maken. Daar moet je het uiteindelijk van hebben.”

De jongens van AB Bouw spijkeren continu hun kennis bij en gaan minstens eens per jaar naar een cursus. “Je leert nooit te veel”, vindt Bouwmeester. Voordeel is dat AB Bouw bij verbouwingen vrijwel alles zelf kan doen: metselen, voegen, tegelzetten, stukadoorsklusjes, elektra en installatiewerk. Het personeel is het visitekaartje voor een bedrijf, weet ook Bouwmeester. “Ik haal de opdracht binnen, maar de jongens zorgen voor een vervolgopdracht. Op onze site staat ook: ‘Bouwen is en blijft mensenwerk’ en dat heeft alles te maken met de werkhouding en klantvriendelijkheid van de jongens. Bij een nieuwe klus stellen ze zich direct even voor. Ze werken ordelijk en lopen er netjes bij in onze eigen bedrijfskleding.”

 Kwaliteit boven kwantiteit

Bouwmeester hing begin 2000, zoals hij zelf zegt, ‘de hamer in de wilgen.’ In zijn bedrijf is hij verantwoordelijk voor het management: coördinatie, planning en begroting. “Een snelle en accurate begroting is heel belangrijk”, benadrukt hij. “Een klant heeft iets in gedachten en wil zo gauw mogelijk weten wat het kost. We streven er daarom naar om binnen twee weken een prijs aan te reiken.” Een ander punt waarop AB Bouw zich van andere aannemerbedrijven wil onderscheiden, is dat er altijd kwaliteit wordt gegarandeerd. “Kwaliteit staat bij ons hoger in het vaandel dan kwantiteit. Ik heb een slogan en een motto: de slogan is ‘meesterbouwers van huis uit’ en mijn motto is ‘de klant woont erin, maar mijn naam hangt eraan.’ Na vijf jaar is het verschil tussen kwaliteit en goedkoop materiaal duidelijk te zien. Men is alweer vergeten dat het destijds goedkoop moest, maar mijn naam hangt er wel aan. Dit motto leeft ook onder de jongens; zij wijzen elkaar tijdens het werk op onvolkomenheden.”

Een perfect voorbeeld van geleverde kwaliteit is de renovatie van de oude burgemeesterwoning aan de Stationsweg 19 te Hoogeveen. “Die is er zo mooi uitgekomen”, glundert Bouwmeester. “De ronding in het dak liep niet helemaal door, in plaats daarvan zat er een lijn in. Nu loopt het dak helemaal rond en is het helemaal af. Het beste compliment wat ik daarvoor kreeg, kwam van de buurman”, lacht hij. “In een brief schreef hij dat hij heel blij was dat het pand zo mooi was opgeknapt. Maar konden de schijnwerpers niet uit? Hij kon slecht slapen, want het dak schitterde nu zo!”

Showroom

In onze showroom kunnen mensen zien welke materialen wij gebruiken, ook kunnen ze kiezen welke gevelkozijnen (hout of kunststof, vlak of verdiept, glad of met houtstructuur), dakpannen, kapconstructie, luxe binnendeuren, luxe buitendeuren, schuifpuien, gootsystemen e.d. Zo wordt het tastbaar voor een klant en kopen ze niet iets van papier. Hierin zijn wij uniek, want er zijn maar zeer weinig die dit hebben. Zo zijn wij dealer van gevelkozijnen hout en kunststof, en luxe buiten en binnendeuren.

Voor vragen zijn wij altijd bereikbaar, telefonisch, via de email, of zaterdag op het voetbalveld. Wij wensen alle spelers, begeleiders en alle andere vrijwilligers een sportief seizoen 2014 / 2015.

AB Bouw aannemersbedrijf BV

10407413_440968426063112_3573480153025414380_n

Buitenvaart 1717

7905 SN Hoogeveen

tel. 0528 341800

www.abbouw.nl

info@abbouw.nl

Bericht delen:

Meer nieuwsberichten